ESPORT I DISCAPACITAT SEGON DIA

22 octubre 2010 | Por Redacción | Categoria: Juegos Paralímpicos, Otros Deportes

El coordinador d’Esport i Discapacitat, Xavi Torres: “Mitjançant l’esport tenim un autoconeixement del propi cos, augmentem la nostra autoestima i és un bon vehicle per la integració social”

La Delegació de la Presidència per l’Esport impulsa les I Jornades d’Esport i Discapacitat per analitzar la incidència de l’educació, la sanitat, les tecnologies de suport i els mitjans de comunicació en relació a aquest col•lectiu

El coordinador d’Esport i Discapacitat del Govern de les Illes Balears, Xavi Torres, i el metge especialista en esport, Antoni Aguiló, han obert avui la segona jornada del cicle d’ Esport i Discapacitat, organitzades per la Delegació de la Presidència per a l’Esport.   El coordinador Xavi Torres ha realitzat la ponència “Discapacitat física i activitat físicoesportiva”. Davant un nombrós públic ha assegurat que “abans de tot, sempre hem de parlar de capacitats, no de discapacitats. Es important saber que, en primer lloc, volem benestar i que l’esport ens pot ajudar molt. Mitjançant l’esport tenim un autoconeixemet del propi cos, augmentem la nostra autoestima i es un bon vehicle per la integració social”.

En aquest cicle, experts de l’àmbit nacional i autonòmic analitzen les diferents competències públiques i privades sobre educació, alt rendiment, sanitat, tecnologies de suport i mitjans de comunicació en relació a la pràctica esportiva d’aquest col.lectiu.

El cicle ha seguit amb la llicó sobre “deficiència visual i activitat físico esportiva”, a càrreg del tècnic de l’ONCE, David Huguet. L’atleta d’èlit amb discapacitat duditiva i director tècnic de les escoles esportives de la Federació Madrilenya de Esports per a Sords, Javier Soto Rey, ha parlat sobre la discapacitat auditiva i activitat fisicoesportiva.
A continuació, el tècnic de ASPACE Cáceres, Arturo Pérez Rodríguez, ha realitzat la ponència “paràlisi cerebral i activitat físico-esportiva”.

Un dels objectius d’aquest cicle és analitzar la contribució de les administracions a la promoció de l’esport dirigida a persones amb discapacitat, tant del Consejo Superior de Deportes a nivell nacional com de la Delegació de Presidència per a l’Esport a nivell autonòmic.

Les jornades analitzen distintes temàtiques relacionades amb l’esport i la discapacitat:
a) Esport base i promoció esportiva: S’analitza l’activitat física adaptada a l’escola inclusiva (activitats escolars on s’integra al discapacitat), el pas de l’esport base a l’alt rendiment, i finalment, la relació entre la dona, la discapacitat i l’esport.
b) Tipologia de la discapacitat i activitat físico-esportiva. S’analitza la relació entre la paràlisi cerebral, la discapacitat auditiva i la discapacitat intel•lectual amb l’activitat activitat física-esportiva. També es tracta sobre els beneficis de la pràctica esportiva entre persones amb discapacitat.
c)Tecnologies de suport a l’esport adaptat: Aplicació de la biomecànica a l’esport paralímpic i, de forma específica, a la natació paralímpica.
d) Mitjans de comunicació i esport per a persones amb discapacitat: Es tracta la difusió de l’esport paralímpic en el Comitè Paralímpic Espanyol i a l’Agència Servimedia.

L’esport es constitueix com un element fonamental del sistema educatiu, des de l’educació física de base fins la pràctica de l’educació física com manteniment de la salut global, i per tant, com factor corrector de desequilibris socials que contribueix al desenvolupament e igualtat entre els ciutadans.

La legislació de l’Esport estableix que les administracions públiques garanteixen l’accés a l’activitat físico-esportiva d’acord amb distints factors, destacant la pràctica esportiva com a factor que millora la salut, augmenta la qualitat de vida i el benestar social, i contribueix a la formació integral de la persona. Entre les persones amb discapacitat, l’accès a l’esport és encara avui una realitat complexe.

Des del Govern de les Illes Balears es treballa per a la promoció de les bones pràctiques esportives, tan saludables per a la nostra societat. L’esport és una eina social necessària per afrontar nous reptes, com la convivència i la integració. Potenciant l’esport contribuïm a crear una societat millor, més equilibrada i amb valors positius.

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com