«L’aikido és la recerca del camí, l’harmonia a través de l’energia»

12 enero 2011 | Por Redacción | Categoria: Artes Marciales, Entrevistas, Otros Deportes

Autofitxa
Em dic Rafel Coll, som d’Alaior i tenc 37 anys. Treballo d’auto-venda. Visc en parella i tenc una filla, na Núria, de cinc anys. M’agrada bastant jugar a tennis, fer sortides a peu per l’Illa i viatjar però la meva gran passió és l’aikido.

Com s’interessà per aquesta art marcial?
Sempre m’havien interessat les arts marcials però mai m’havia atrevit a fer res. L’any 1999 un company de feina em va dir que al gimnàs d’Alaior feien una art marcial i que practicaven amb falda i garrot. I va ser el moment de començar. Però a Menorca l’aikido va iniciar-se abans d’això. Va ser l’any 1992 amb un jove, Miguel Ángel Pérez, qui començà a donar classes al poliesportiu del poble. El club, com a tal, va començar l’any 2002 després que Paco Perea ens proposés formar-nos. A partir de llavors vam començar a entrenar a l’annex del CP Doctor Comas.

És l’únic club que existeix a l’Illa?
Hi ha tres clubs, un a Maó, un a Ciutadella i el nostre. A més, tots junts hem creat una associació coneguda com Asomenai.

I des de quan és president del club alaiorenc?
Deu fer uns cinc anys.

Com qualsevol art marcial, l’aikido també funciona amb cinturons?
Sí, hi ha des de cinturó blanc passant pel groc, taronja, verd, blau i marró. Aquests s’anomenen ‘kyus’. El blanc seria el sisè ‘kyu’, el groc el cinquè i així correlativament.
Després del marró ve el negre, però a partir d’aquí s’anomenen ‘dans’. Jo som primer ‘dan’, n’hi ha fins a deu.

I ser primer ‘dan’, quina posició suposa en la jerarquia d’aquesta art?
És el començament, és el principiant. Es diu que es necessiten sis anys aproximadament de pràctica continuada per tenir el primer ‘dan’. Per atorgar aquests ‘dans’ s’ha de fer a través d’alguna federació nacional. El club es troba lligat a l’Associació Cultural Espanyola d’Aikido que, a la vegada forma part de la Federació Internacional d’Aikido (Aikikai).

El club, actualment, quants alumnes té?
Un company que també és primer ‘dan’, Antonio Gutiérrez, i jo fem de professors i actualment tenim dotze alumnes. A més, l’any passat va començar l’aikido com a activitat extraescolar al Col·legi Doctor Comas. L’any passat van ser set i enguany ja són onze.

Com definiria aquesta art marcial?
L’aikido és l’essència pura de les arts marcials. “Ai” és harmonia, “Ki” és energia i “Do” és camí. Per tant, l’aikido és la recerca del camí, de l’harmonia a través de l’energia. És la recerca de l’harmonia del contrari en situacions de conflicte, la derrota de l’adversari sense fer-li mal. L’aikido és com un atac realista. El contrari et ve amb violència i tu l’has de conduir cercant la sortida sense violència. És a partir d’aquí que l’aikido ha estat considerat l’art de la pau.

Per tant, és una art marcial aplicable a la vida diària de les persones?
Sí, perquè la persona sempre té una lluita amb si mateixa i l’aikido intenta expulsar aquestes coses per aconseguir un equilibri.

Quina ha de ser la base d’aquell qui vulgui començar com a aikidoca?
Ser honest. No importa ni l’edat ni el sexe.

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com