Qui és qui en el Reshinkan…Manolo Peña

25 marzo 2012 | Por Redacción | Categoria: Entrevistas, Judo

Aquesta és una nova secció esportiva, aquest cas de judo, on entrevistarem als judokes d’aquest club que dates passades van aconseguir pujar de grau en els examen de cinturó negre convocats per la Federació Balear de Judo.Quince vas ser i quinze seran les entrevistes.

 

Avui a la secció Qui és qui tenim a Mauel Peña Amodeo. En Manolo du més de 30 anys practicant aquest esport. Actualment són molt pocs els esportistes actius del Renshinkan que han conegut el seu mestre amb la categoria kyw (cinturó de color), ell és un. En Manolo és una persona amb un cor molt gran, molt bona gent i amb molts bons sentiments. Esportivament parlant sempre s’ha destacat per ser un judoka amb una qualitat molt tècnica, i així ho va demostrar en els passat examen aconseguint pujar a 3è dan amb una molt bona nota. Per això fem aquesta primera xerrada amb ell, per a saber de més prop les seves inquietuds d’aquest esport d’origen nipó.

– Quants d´anys fa que fas judo?
Faig judo des de l´any 1981 i hi ha hagut temporades que per feina o per motius personals he paralitzat la pràctica  activa del judo, però no la part passiva , doncs sempre he estat vinculat al  món del judo directa  o indirectament.

– I en aquets anys què és el que t’ ha aportat aquest esport?
Aquest esport m´ha aportat molt, , per no dir tot! Jo quan era nin al meu temps, no és que fos un nin conflictiu, però si un poc complicat i el judo m´ha aportat control sobre jo mateix,compayerisme, amistat i sobre tot disciplina.

– Per què judo?
El món de les arts marcials sempre m´ha agradat. Quan era nin sempre m’ agradava veure pelicules de Bruce Lee, Chuck Norris, Jackie Chan  ,etc… Un dia al meu poble,  que és Cala Rajada (malgrat que des del 1996  visc a Manacor) , me vaig adonar que feien judo a l´església. Jo vaig pensar ( judo= un art marcial ) i no vaig dubtar en dir-li a mon pare que m’ hi apuntàs per provar-ho…i fins ara.

La paraula judo què vol dir per a tu ?
Com he dit abans és pràcticament tot. Per jo és un sistema de vida,  una  part molt important de la meva vida.  Jo estic un mes sense fer judo o sense estar dins el món del judo i ho trob a faltar. Això és una vocació. És com aquella persona que disfruta cantant, i canta .

–  De quin dan t´has examinat ?
M´he examinat de tercer dan

–  Ara que t´has examinat de tercer Dan, és dur preparar aquest examen? És exigent el mestre ?
Jo crec que és dur qualsevol examen,  perquè cada examen està en la seva mesura.  Un cinturó blanc que comença quan s’ examina per groc,  és dur també per a ell. Però quan tu t’ examines per cinturó negre has passat una serie d´anys , t´has curtit un poc més en el judo i no és que sigui mes fàcil, perquè per cinturó negre has de menester un sobreesforç i és bastant dur . Però aquests anys te serveixen d’experiència, encara que no te donis compte al moment. Amb el pas del temps veus que és així.
Jo me’n record que quan me vaig preparar per a cinturó negre la primera vegada ho vaig passar més malament que ara pel tercer, perquè malgrat no ho sembli el bot de marró a negre és molt més gros que de negre primer dan als altres, perquè en els altres ja dus com una roda.
Respecte al mestre, en aquest cas el sensei (mestre) Pep és molt exigent, però a mi m’ agrada que ho sigui perquè te treu el millor de tu. I també ajuda a millorar el teu judo, no només importa treure el cinturó negre.

 

 

– Hi ha edat per entrenar en aquest esport ?
No hi ha una edat predeterminada però jo si que aconsellaria que començassin a fer judo des dels tres o quatre anys fins que el cos et digui basta. Jo he vist gent de 60 o 70 anys que encara practiquen. ,

– La competició és indicada o contraindicada?
Jo crec que és molt indicada, doncs això és una de les essències del judo: per poder progressaren el judo, has de poder competir per veure les errades reals que has fet en aquell combat, per intentar que no et torni  a passar  i aprendre d’això. I això val tant en el món del judo com a la vida real. Si aprens això progresses a les dues bandes personalment.

– Què creus que falta en el món del judo i que hi sobra ?
Faltar, crec que falta més compromís amb el judo. Crec que és el tercer o el quart esport més practicat de les illes,  després del futbol i el bàsquet. Tenim campions d´Espanya, segons i tercers i no hi ha gaire subvencions ni ajudes per poder seguir fomentant aquest esport com el futbol o el bàsquet.
I sobrar,  sobra molta burocràcia que se podria llevar i falsedat per part de determinades persones que per favoritismes o doblers no deixen evolucionar el judo i els seus valors, que el prenen només com un negoci i no com un esport i un art marcial, perquè jo no dic que no s’hagi de poder viure del judo, però sempre amb uns valors i amb una vocació,  perquè per poder viure d’això has de tenir vocació per poder ensenyar bé. Això és el que jo pens.

– Vols afegir qualque cosa més ?
Crec que ja he dit tot allò que havia de dir, només donar-te les gràcies a tú i al meu mestre Pep per aquesta entrevista, i així poder atracar més a la gent el significat del què és el judo com esport i com art martcal. També vull donar ànim a la gent per què el provi per veure si li dóna els mateixos beneficis que a mi m´ha donat.

 

Informa:   Deporte Balear fuente: capvermell.org


 

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com