En el número 194 de la revista Dies i Coses publican una entrevista a a Noelia Muñoz, árbitro asistente de la liga Iberdrola que les reproducimos a continuació

15 febrero 2020 | Por Redacción | Categoria: Entrevistas, Fútbol

Noelia Muñoz

En el número 194 de la revista Dies i Coses publican una entrevista a a Noelia Muñoz, árbitro asistente de la liga Iberdrola que les reproducimos a continuación:

“La veritat és que lo darrer que vol l’àrbitre , encara que molta gent no ho cregui, és equivocar-se”

Per Maties Adrover

Els teus primers contactes amb el mon del futbol va ser aquí, a «Sa Lleona»?

-Efectivament vaig començar a jugar a futbol amb quinze anys en el s’Horta cadet i després vaig continuar amb l’equip femení que hi havia llavors.

Com eres futbolísticament parlant?

-Jo jugava d’extrem i m’agradava molt atacar, molt marcar gols i de jugar en equip. La veritat és que gaudia molt de venir entrenar amb totes i m’encantava jugar a futbol.

Si ‘haguessis de comparar amb alguna jugadora actual amb qui ho faries?

-Buff, és complicat perquè la veritat ara hi ha moltes al·lotes i ara que estic arbitrant estic veient tantes jugadores i tan de tipus de joc que no sabria decidir-me per una d’elles. La veritat es que actualment hi ha moltes al·lotes amb molt de nivell i m’hagués agradat forma part d’això a la meva època.

Vares compartir institut amb na Mariona, què te pareix la carrera que dur?

-És espectacular lo que ha aconseguit na Mariona. Ella va començar molt petita. Record que va començar jugant amb els nins i sempre ha estat una jugadora que ha destacat molt i disfrutaves de veure-la juga i basta veure fins a on ha arribat i cada vegada està creixent més.

Quan vares decidir penjar les botes i per què?

-Als vint anys, quan me’n vaig anar a estudiar perquè vaig tenir una petita lesió al genoll. Vaig començar a estudiar i tenia que passar unes proves físiques i vaig agafar un poc de por de tornar-me lesionar i vaig dexar la pràctica del futbol.

A part del s’Horta jugares amb algun altra equip?

-Si ho vaig fer en alguns equips de Ciutat i a la selecció de les Illes Balears.

I quan decidires fer-te àrbitre?

-Vaig començar els estudis i una amiga que havia fet el curset per ser àrbitre me va dir que era bastant interessant i que ho provara. Vaig anar a veure-la arbitrar alguns partits i me va cridar l’atenció, era com veure el futbol des de una altra perspectiva i me vaig animar a fer el curset i des de llavors estinc dins aquest mon.

Com has anat escalant dins el col·lectiu arbitral?

-Vaig començar amb el futbol base i la veritat és que des de que vaig començar me vaig seguir formant per poder ascendir de categoria i la veritat és que m’ha anat molt be. Si t’ho agafes en serio entrenes, estudies i vas a classe llavors se poden aconseguir coses, per això he arribat a on estic ara.

El canvi és molt radical ara que estàs d’assistent a la lliga Iberdrola?

-Hi ha diferència sobre tot en quan a la professionalitat que tenen els equips, la veritat és una passada estar allà.

De quin partit que has fet d’assistent guardes un millor record?

-Per jo l’any passat la primera vegada que vaig sortir a la península a fer d’assistent a la lliga Iberdrola. Vaig rebre amb molta d’alegria la cridada per anar al Málaga – Levante i a partir de llavors els disfrut igual tots.

Va ser un partit amb dues mallorquines na Maitane López Millán i na Patri Mascaró (actual jugadora del Sp de Huelva)?

-Sí, amb na Maitane havia compartit vestidor a la selecció de les Illes Balears i cada vegada creix més.

Enguany que no vius a Mallorca, segueixes pertanyent al Col·legi balear?

-Sí, el que passa és que per una situació excepcional estiv vivint fora i m’han permès seguir a la lliga Iberdrola per no perdre aquest any d’arbitratge. L’any que ve quan torni me reincorporaré al futbol de les nostres illes. Degut a aquesta situació els caps de setmana que no tenc lliga Iberdrola no puc arbitrar altres partits.

Hi ha molta polèmica amb el VAR. Creus que és just, que s’aplica com toca, què penses?

-Tota l tecnologia i tot el que pugui servir per ajudar-nos a equivocar-nos lo menys possible és bo per el futbol. Í que és vera que hi ha que millorar-lo tot, però també és vera que les estadístiques diuen que hi ha hagut molt més encerts amb el VAR. La veritat és que lo darrer que vol l’àrbitre , encara que molta gent no ho cregui, és equivocar-se. Tenir el comodí del VAR que te estarà ajudant si has tingut alguna errada que podràs rectificar crec que és bo pel futbol.

Algunes vegades l confusió ve donada perquè en dues jugades molts similar a una entra el VAR i l’altra no

-El reglament s’aplica segons el criteri de l’àrbitre. Tenir l’àrbitre que arbitra al terreny de joc i l’altra a la sala del VAR, cada un amb el seu criteri. Per exemple si l’àrbitre del terreny de joc ha vist el contacte i creu que no és suficient per xiular penal, el VAR no intervendria. Si que és vera que cada àrbitre te el seu criteri i hi ha que respectar-lo i llavors dins les jugades que hi pugui haver interpretar-les lo millor possible amb les menors errades possibles.

Com veus el nivell de l’arbitratge femení a les Illes Balears?

-El veig be, però la veritat és que som molt poquetes en comparació amb altres comunitats autònomes. A veure si s’animen algunes al·lotes més a provar-ho a més ara que està creixent molt el futbol femení.

 

 

 

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com