II FÒRUM DE GESTIÓ ESPORTIVA DE LES ILLES BALEARS

12 octubre 2011 | Por Redacción | Categoria: Otros Deportes

El passat dijous dia 6 d’octubre l’Associació de Gestors Esportius Professionals de les Illes Balears va dur a terme el II Fòrum de Gestió Esportiva de les Illes Balears a on es va posar sobre la taula des de diferents àmbits del món esportiu, tant públic com privat, la situació actual de l’esport i a partir d’aquesta realitat que tot el sector viu de forma homogènia, quins són els camins i les línies a seguir i treballar per tal d’afrontar amb èxit les característiques pressupostàries i de recursos actuals, d’aquí el títol principal del Fòrum “Situació actual de l’esport Balear i perspectives de futur”.

 AL FINAL ALBUN FOTOS

Amb una grandíssima assistència, sens dubte va ser un fructífer encontre de persones, empreses i entitats implicades en  el món de l’esport i l’activitat física de les nostres Illes i es va aconseguir l’objectiu proposat des de l’organització, d’avançar en  el coneixement de la situació actual i les perspectives de futur.

 

El fòrum va constar de tres mòduls de continguts, dos desenvolupats al matí i un l’horabaixa.

Després d’una breu benvinguda del Sr. Pep Lluís Berbel, president de l’AGEPIB, el Sr. Javier Morente, Director General d’Esports es va encarregar de fer la primera ponència on primerament va destacar les grans figures que la comunitat  Balear ha reportat a l’esport nacional. Morente també va explicar quins són els objectius de la Direcció General que es focalitzarà en el suport de projectes esportius que suposin una clara contribució a la reactivació econòmica i a la desestacionalització turística envers el turisme esportiu, destacant l’aposta pels grans esdeveniments esportius.

També va avançar que a curt termini es redactarà un pla director de tecnificació esportiva amb l’objectiu d’aconseguir un millor aprofitament de les instal•lacions esportives de la nostra comunitat i dels seus resultats esportius i finalment va destacar  que es treballarà intensament en la recerca de patrocinis esportius, regulant-se el mecenatge esportiu.

 

Posteriorment se va dur a terme la primera taula redona a on varen intervenir els   Consellers  d’Esports de Menorca, Eivissa i Formentera,   Joan   Josep   Pons,   Rafael   Triguero  i  Sergio  Jiménez respectivament, i el Sr. Manuel Hernández de Unisport Consulting.
ots ells varen fer una breu exposició de la situació de l’esport a la seva Illa, explicant quines serien les línees de treball i la política esportiva dels propers anys. Des de l’àmbit privat el Sr. Manuel Herández de UNISPORT CONSULTING va seguir remarcant que la situació actual requereix un canvi conceptual, una adaptació severa a la nova situació, sempre des de l’optimisme i des de la convicció de que simplement estem passat per una etapa de l’evolució  de la nostra història esportiva que requereix esforç, feina i més il•lusió que mai.

 

Desprès d’una breu pausa cafè es va iniciar el segon mòdul baix el títol: Present i futur de l’esport a les Illes Balears: l’ esport municipal, que va començar  amb la ponència del Sr. Fernando Gilet, Tinent de Batle de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Palma que de forma contundent ens va xerrar de la necessitat de fer un ús racional de les instal•lacions esportives municipals, així com de l’objectiu de treballar per fer de la Ciutat de Palma , un espai viu els 365 dies de l’any, amb el muntatge i organització de jornades lúdiques, populars i esportives no sols dins les pròpies instal•lacions sinó dins els propis carrers de la nostra Ciutat.
Va fer una crida al treball comú,imprescindible i coordinat del foment de l’esport des de el sectors públics i privats , posant com a exemple l’excel•lent organització i acollida de la darrera Palma Fitness 2011, que va demostrar que el treball conjunt és possible i en aquests moments imprescindible. Finalment va destacar la recuperació de les instal•lacions esportives per excel•lència de la nostra ciutat, Son Moix, posant el termini de 24 mesos per la seva nova obertura i posada en funcionament.

 

Després d’aquesta segona ponència es va dur a terme una nova taula rodona a on hi tingué cabuda la veu de les associacions, federacions, clubs i empreses privades del sector. Així doncs varen intervenir el Sr. Gil, representant de la federació de Vela que ens va explicar les dificultats que estan passant totes les federacions pels retard en el pagament de les ajudes i subvencions que reben des de les administracions i que també els ha fet tenir que retallar despeses i cercar noves fórmules per afrontar la nova situació. També des de l’àmbit federatiu la Sra. Bel Aguilar ens va explicar les dificultats afegides que té la federació que ella representa, la Federació d’esports per a persones amb discapacitat, la  FEBED, per la seva singularitat i idiosincràsia que encara dificulta més el poder-la dur endavant.
També  a la taula redona varem poder comptar amb la presència del Sr. Joan Antoni Ramonell, Director Insular d’Esports del Consell de Mallorca que ens va explicar com des de la seva institució el primer que han volgut fer ha estat fer una exposició a tots els clubs, federacions,associacions i altres entitats que reben el seu suport que quin és l’estat del seu departament i de quins seran els seus canvis i reestructuracions en matèries d’ajudes i serveis considerant que el pitjor és treballar i gestionar  amb la incertesa que el moment planteja.
Des de l’àmbit privat la Sra. Naty Company va representar la veu de l’Associació d’empresaris de instal•lacions esportives privades de Mallorca AEIEM, a on s’agrupen la majoria d’instal•lacions privades de la nostra Illa, de nou  apel•lant a la necessitat de treballar amb optimisme, innovació  i professionalitat , cercant l’excel•lència en el producte i en el servei com a única fórmula per  ser competitius a un mercat minvat i reduït per la crisi general.

 

Finalment i com a representat també d’un altre part del món esportiu privat va participar a la taula el Sr.Nofre Isern, representat de FEIM ESPORT, patrocinador habitual de l’AGEPIB i empresa consolidada a les nostres Illes en matèria de subministrament de material i equipaments esportius que com no, també la situació l’ha fet reconduir la seva línea de feina no sense haver tingut que fer grans esforços a nivell de reorganització i aprofitament de recursos.

 

Destaquem la gran participació del públic a totes les taules redones de la jornada, participació motivada essencialment per la incertesa davant de la nova situació i pels dubtes que ella suposa per tot el sector en general.
En aquesta edició del Fòrum es va optar per oferir un dinar de feina al mateix Palma Arena per tal de fomentar que el intercanvi d’opinions, coneixements i punts de vista fluís també a l’hora relaxada i amigable del dinar, donant així continuïtat al debat i al imprescindible intercanvi de impressions de tots els professionals vinculats a la gestió esportiva de les Nostres Illes.

 

L’ horabaixa  es va iniciar a les 16 hores amb una ponència magistral per part del Sr. Joaquim Pujol, Dr. Arquitecte especialitzat en la creació i construcció de grans instal•lacions esportives, que va fer un repàs històric i sintètic de com havien evolucionant la construcció de les instal•lacions , amb la forma, el contingut i el concepte fins a arribar a les grans instal•lacions espectacle d’avui, posant sobre la taula els pros i els contres de cada una d’elles.
Per seguir en la vesant de les instal•lacions esportives varem poder comptar amb el testimoni i les experiències en la seva gestió, dels representats de dues de les grans instal•lacions espectacle d’Espanya com són el Palau San Jordi de Barcelona i la Caja Mágica de Madrid, amb les ponències del Sr. Paco del Amo i de la Sra. Teresa Sala respectivament, que ens demostraren les possibilitats que ambdues instal•lacions tenen i com ells les aprofiten amb una gestió absolutament heterogènia, multi temàtica i oberta, cridant l’atenció la seva gran utilització anual i l’escàs ús esportiu real que se’ls dona, destacant el cas del Palau San Jordi a on sols els 7% dels seus esdeveniments son de caire esportiu.

 

Posteriorment va ser un excel•lent moment per que el Sr. Antoni Ramis, gerent de l’Institut Municipal de l’Esport ens presentés el projecte de  les noves instal•lacions de Son Moix, encara per molts desconegudes, així com l’asseveració de que d’aquí a  24 mesos Son Moix tornarà a formar part de la gran xarxa de instal•lacions esportives de les que disposa la nostra Ciutat.

 

Finalment en la vesant de instal•lacions esportives va intervenir el Sr. Andreu Villalonga, nou Gerent del Palma Arena que ens va poder dir que en aquests moments s’està procedint encara a l’anàlisi de la situació real del Palma Arena, per posteriorment i sempre depenent del pressupost del que puguin disposar, s’intentarà crear una línea de gestió eficient, racional i funcional de la instal•lació.

 

Abans d’entrar al torn de preguntes, el Sr. Nel Mercadal va posar en valor la importància de la gestió professional  i planificada de totes les instal•lacions tan públiques com privades. El Sr. Mercadal com a representant de l’empresa SERPRO SPORT, especialitzada en la consultoria i gestió de instal•lacions i serveis esportius, ens va posar grans exemples de la seva sistemàtica per a la bona gestió, que és l’estudi profund i minuciós de la realitat de la pròpia instal•lació i del mercat i entorn que l’envolta per des de la informació i les dades, crear una estratègia amb plans i accions concretes  que sens dubte geranteixen l’optimització i la bona gestió de les citades instal•lacions.

Nel Mercadal, de SERPRO SPORT.

Podem concloure dient que el II Fòrum de Gestió Esportiva de les Illes Balears organitzat per l’AGEPIB va ser tot un èxit , no sols per la massiva participació de públic, amb un total de més de 150 assistents , sinó també per la qualitat dels ponents i convidant, així com l’activa participació de l’aforament que va convertir la jornada amb un verdader punt d’encontre i debat , tractat des de tots els àmbits i punts de vista la situació actual i plantejant solucions d’adaptabilitat i reinvenció per tal de poder afrontar el futur amb optimisme sense perdre de vista la nostra responsabilitat com a persones , entitats, empreses o institucions que treballem al valuós món de l’activitat física, la gestió i l’esport de les Illes Balears.

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com