Les II Jornades d’Esport i Dona analitzen la “poca presència” l’esport femení en els mitjans de comunicació

18 febrero 2011 | Por Redacción | Categoria: Otros Deportes

ESPORT I DONA

Una taula rodona amb periodistes illencs analitza si  avui en dia encara es pot admitir l’esbiaix sexista als informatius esportius

El delegat de la Presidència per a l’Esport, Diego González, aposta per polítiques d’igualtat

per potenciar l’esport femení

Les II Jornades d’Esport i Dona, organitzades per la delegació de la Presidència per a l’Esport juntament amb el club de bàsquet femení  Joventut Mariana, han començat avui al Palma Arena amb un anàlisi de l’esport femení en els mitjans de comunicació. Els ponents convidats han destacat les «desigualtats» que hi ha entre la difusió i pràctica de l’esport femení respecte al masculí. A l’acte d’apertura hi ha assistit el delegat de la Presidència per a l’Esport, Diego González.

El delegat ha assenyalat que “si analitzem amb detall la situació actual de la pràctica esportiva a Balears, la seva presència en els mitjans de comunicació és molt inferior a la de l’esport masculí, però aquestes diferències també es detecten a l’índex de participació femenina a determinades edats o en les directives de clubs i federacions, on els homes segueixen copsant gran part dels càrrecs directius. Les polítiques d’igualtat impulsades des de les institucions contribueixen a cambiar aquesta situació però necessitem que tota la societat s’involucri i contribueixi a potenciar l’esport femení i la pràctica esportiva entre les dones”.

Élida Alfaro,  directora del Seminari Permanent Dona i Esport (Facultat de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport de l’INEF,  Universitat Politècnica de Madrid) ha explicat que “hem detectat que a quasi tota la informació esportiva s’empra un llenguatge sexista que té repercussions importants: Confirma els estereotips de gènere i projecta una imatge de la dona esportista molt distorsionada. Hi ha també una banalització dels èxits esportius de la dona”. Alfaro ha assegurat que “en molts casos la informació sobre la dona es dirigeix a l’esport d’alta competició. D’altra banda, hi ha esports en que els èxits femenins són iguals o majors que els dels homes, i no obstant, l’atenció mediàtica és menor”.

La presidenta del Club Atlético de Madrid Féminas, Lola Romero, ha recordat la gran tasca que es va desenvolupar per crear aquest club femenení de futbol, i del bon suport que varen tenir dels mitjans de comunicació. “Des del nostre club hem aprofitat la imatge del futbol femení per fer un món millor, més igualitari. Col·laborem amb les institucions de Madrid. Varem anar als centres escolars a sensibilitzar sobre la igualtat de sexes a través del futbol. Els resultats varen ser espectaculars. Implicàvem nins i nines a jugar conjuntament. Hi ha molta feina a fer, i s’impliquen les institucions es poden donar passes cap a la normalització”.

Paloma de Río,  directora de programes esportius de la direcció d’Esports de TVE, ha impartit la conferència “Una vida dedicada a l’esport”, on ha repassat les dificultats, satisfaccions i reptes de ser una dona al front de la informació esportiva.

Finalment, la jornada d’avui ha finalitzat amb una taula rodona moderada per Élida Alfaro en la que han participat les anteriors ponents, a més d’ Emma Calsina, periodista esportiva d’Ona Mallorca; Trini Avilés, periodista esportiva de TV Mallorca; Tomeu Garcias, columnista de Diario de Mallorca, i Cristina Roig, periodista esportiva d’IB3. La pregunta que ha encetat el debat ha estat: «Es pot seguir admitint l’esbiaix sexista de la informació esportiva?». Les respostes han estat variades: Trini Avilés ha assegurat que, des de la televisió pública, es fa feina per la igualtat. Tomeu Garcies, amb una llarga experiència en televisió, ha assegurat que «és molt difícil aconseguir retransmissions esportives d’equips femenins, si ho comparem amb els partits masculins. S’ha de lluitar molt». Roig, per la seva part, ha comentat que «el món del periodisme esportiu encara té una gran presència de professionals masculins, molt més que dones, que segueixen essent minoria».

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com