Proposta d’Europeïtzació del trot balear

24 diciembre 2009 | Por Redacción | Categoria: Otros Deportes, Trote
Federacion Balear de Trot

La proposta consisteix en l’obertura relativa de les carreres de cavalls de les illes Balears per als cavalls europeus que hagin estat introduïts a Espanya de molt joves i, per tant, hagin repercutit econòmicament sobre el territori espanyol.

La definició de la proposta seria bàsicament la següent:
“Es cavalls trotadors europeus importats a Espanya abans d’apuntar-los dos anys podran córrer a Espanya totes les carreres de sèrie”

La proposta neix com a resposta immediata a dos greus problemes del trot a les Balears:

• La dràstica baixada de la cria a les illes.
Aquesta manca de cria es traduirà en dos anys en un greu descens de la població de cavalls a les nostres illes i, per tant, en una manca de cavalls que repercutirà de manera brutal tant econòmicament com esportivament.

• La manca d’expectatives econòmiques i esportives.
Després del desencís de la Lototrot i la Promotrot. El trot balear es resigna a un model dependent de subvencions amb una quantia fixa assignada. Un model que garanteix la supervivència però lineal i sense expectatives.

Aquesta obertura suposa un ventall enorme de possibilitats per els nostres professionals, aficionats, propietaris i sobretot per els nostres cavalls. Aquests tenen la possibilitat de córrer als seus països d’origen. Possibilitats esportives i sobretot econòmiques. El valor dels premis de molts països europeus és incomparable al de la nostra comunitat. La gent del món del trot balear tindrà la possibilitat de desplaçar-se a córrer a fora amb les mateixes possibilitats que els del país.

DESCRIPCIÓ:
Les carreres seran convocades per a cavalls “europeus residents”.
Serà considerat com europeu residents:
• Tot cavall nascut a Espanya i inscrit a qualsevol Stud‐Book de trotadors d’Europa.
• Tot cavall nascut a qualsevol país d’Europa i inscrit a qualsevol Stud Book de trotadors europeu i que hagi estat importat a Espanya abans del 31 de Desembre de l’any posterior al del seu naixement.

TERMES DE LA PROPOSTA:
Totes les carreres (exceptuant el circuit de clàssiques: GPN, critèriums,i moltes altres especials històriques per a nacionals…) seran convocades per a cavalls europeus residents.

• Exemple de possibles importacions de cavalls d’europa:
2010: per als nascuts al 2009 i 2010 (lletra V i lletra A)
2011: per als nascuts al 2010 i 2011 (lletra A i lletra B)
2012: per als nascuts al 2011 i 2012 (lletra B i lletra C)
I així successivament…

OBJECTIUS:

• Assegurar un volum de carreres coherent que mantingui una certa la continuïtat del
nostre esport en els anys vinents, així com una població de cavalls que assegurin la continuïtat dels nostres professionals i una repercussió sobre l’activitat agrícola del nostre territori. Un poltre importat també consumeix igualment productes agrícoles que una egua reproductora, i a més permet, teòricament, entrar en competició abans, també el problema existeix en la disminució d’animals en general que afecta negativament a l’agricultura, el fet de la importació de nous exemplars suposa major consum de productes del camp.

• Assegurar que els cavalls que entren són joves.

• Rompre les barreres. Obrir per primera vegada en la història el circuit europeu als
nostres professionals i propietaris. Facilitar‐ne l’accés i les opcions de guanyar‐hi com
els professionals i propietaris europeus.

• Obrir als nostres criadors les portes a la cria a cavalls europeus amb les possibilitats
econòmiques que suposen les primes de criador (exemple de França: 12% a totes les carreres de TF i 20% a les carreres de grup de l’estranger).

• Donar l’opció de tenir a una vida reproductiva molt més lucrativa. La vida de gairebé
tots els cavalls balears s’acaba en l’esportiva ja que a nivell genètic no poden
competir amb les inseminacions que provenen d’Europa.

• Fer de les illes balears, una sucursal europea del trot. Un indret on, aprofitant la
suavitat de les condicions climàtiques de l’hivern, s’hi podrien desplaçar professionals
i cavalls d’arreu d’Europa per iniciar‐hi l’entrenament.

• Revalorització dels cavalls de les Balears, tant a nivell esportiu com genètic. Per una banda, les expectatives econòmiques de les carreres a Europa fan que els cavalls amb opcions de córrer‐hi i guanyar‐hi tinguin un valor molt més alt del que podrà tenir mai un cavall que només pugui córrer a les Balears. De la mateixa manera, un cavall o egua amb expectatives a nivell genètic valdrà molt més que a les Balears, per l’alt valor dels seus productes. Podem aconseguir criar cavalls amb una vida esportiva molt important i que després realitzin la seva reproducció a les Balears donat que el propietari serà d’aquí. Aquests cavalls europeus residents, una vegada acabada la seva vida esportiva, en el cas de les femelles, i també en el cas dels mascles però a lo millor en menor mesura, podran criar a les Balears i aconseguir productes amb “doble nacionalitat” i seguir així amb la possibilitat de competir a l’estranger amb productes nascuts aquí (França).

• Rompre la dinàmica passiva i estanca del trot balear actual donant‐li caràcter europeu i obrint als aficionats, professionals i propietaris un ampli ventall d’expectatives tant esportives com econòmiques.

• Millorar el nivell dels cavalls de les Balears. Les Balears no són un indret propici per a la cria i reproducció de cavalls de trot. Tenim una manca de territori, de pastures i de potencial genètic de les nostres eugues, (la inseminació artificial ha corregit la manca potencial genètic dels sementals). Els productes importats seran, en contades excepcions, millors tant a nivell morfològic com a nivell genètic.

• Els professionals de països com Polònia ja acullen cavalls joves de França per aregarlos. Aquest fet es deu a que les pensions de Polònia són menors que les de França i els mateixos professionals francesos envien els seus productes a aquests països per fer la tria dels que seran aptes per al país d’origen. Aquest fet també es podria ser el de molts professionals de les nostres illes.

DESENCADENANTS:

• La estanquitat de les carreres i dels premis de les illes Balears, sumat a la falta d’expectatives econòmiques i a l’encariment dels preus fan que de cada dia sigui més difícil mantenir un cavall.

• La caiguda estrepitosa del nombre de criadors i d’eugues destinades a la reproducció avisen de que a tres anys vista ens trobarem amb una manca de cavalls i un sobrant de places als boxes dels entrenadors.

• La dificultat dels nostres productes, propietaris, entrenadors i menadors d’entrar en el circuit europeu de carreres. Tot i tenir un nivell molt alt, tant de productes com de professionals, les condicions de carrera dels altres països, on prima la raça per poder-hi accedir amb opcions, fan que l’entrada dels nostres professionals i efectius en aquest circuit sigui molt complicada, sobretot degut a les baixes sumes que acumulen els nostres cavalls, que fan que siguin eliminats de gairebé totes les carreres. Al no haver‐hi expectatives de poder augmentar els premis en la mesura que es creu necessària, el més pràctic és fer les nostres carreres obertes per als cavalls joves d’aquests països, fet que provocarà que, de tenir un cavall competitiu a les nostres pistes, aquest podrà entrar en el circuit europeu amb garanties. Hi guanyaran els nostres efectius, els nostres professionals i els nostres propietaris. Hi guanyarà el trot Balear.

• El mercat dels cavalls europeus s’ha encarit degut a la inclusió de diversos països de l’Europa de l’est al circuit europeu. Uns països que han adoptat un model similar al nostre i que cerquen el mateix perfil de cavall que nosaltres. Llei del mercat, a més demanda i mateixa oferta, es puja el preu de mercat.

ACCIONS:

• Modificació del Codi de carreres, en cas de que algún article no ho permenti.
• Implantació de les qualificacions de cavalls mitjançant una prova.
• Convocatòria de carreres per a cavalls europeus residents.
• Per a l’any 2011 torneig TF
o per a mascles TF de dos anys
o per a femelles TF de dos anys
• Per a l’any 2012 torneig TF
o per a mascles TF de dos anys
o per a femelles TF de dos anys
o per a mascles TF de tres anys
o per a femelles TF de tres anys

COMPLEMENTS A LA MESURA (MIG I LLARG TERMINI)
• Dotar els nostres professionals d’unes instal•lacions adequades.
• Donar cabuda als possibles professionals estacionals.
• Centralitzar les infraestructures relacionades amb els món (clíniques veterinàries, ferreries, hipòdrom, centre d’entrenament,…)
• Implantació de la PMU i/o ATG
• Amb un nivell adequat de carreres podem optar a treure el joc a fora (apostar des d’Europa sobre les nostres carreres) fet que significaria una font important d’ingressos.

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com