Felip Moll (CNC) acaba setzè a la Mini Fastnet més llarga de la història

27 junio 2023 | Por Redacción | Categoria: Náutica, Otros Deportes, Vela

Set dies i 18 hores, amb una setzena posició final. Aquest va ser el temps que va tardar el regatista del Club Nàutic Ciutadella Felip Moll amb el seu mini Gínjol per completar la regata Mini Fastnet 2023, un recorregut de 600 milles entre la Bretanya Francesa (Douarnenez), Anglaterra i Irlanda. La Fastnet és una roca a l’extrem sudoest d’Irlanda molt coneguda entre els navegants després de la fatídica regata d’11 d’Agost de 1979, on va tenir lloc la tempesta més mortífera de la història moderna de la navegació.

Després d’haver participat a la regata MAP en els dies anteriors, Gínjol i Moll estaven preparats per la sortida. En aquesta ocasió navegarien en dobles, essent el seu co-skipper Genís Hontoria, amic amb el que el comodor del CN Ciutadella du anys competint en Mini.

La preparació d’aquesta regata va requerir estudiar-se bé les corrents i els perills, ja que van passar pel canal Dufour, lloc on hi ha unes de les corrents més fortes del món amb moltes pedres i obstacles. Passant pel Canal de la Manche, per Land’s ending a Anglaterra on també hi ha corrents molt significatives, el mar Celta, Irlanda, per tornar cap a Douarnenez altra vegada influenciats per corrents al voltant de Brest. A banda d’açò s’havia de preparar la meteorologia, el menjar, la roba, i un poc de música per si s’avorrien. La meteo pintava molt fluixa i no tenien clar fins al darrer moment si els enviarien a Irlanda, però així va ser, a la reunió de patrons del 10 de Juny, Denis Hugues, director de regata, mateix que va organitzar la Mini Transat 2021 informava que anaven a la roca.

Finalment, una regata molt llarga però on Felip Moll (CNC) ha après a afinar molt en Gínjol, a acceptar les possibilitats que tenien i a gestionar i racionar el menjar i l’energia. Molta fauna vista, molta estratègia a entendre. Com a conclusions, «necessitem aprendre a navegar amb corrents, no en tenim ni idea i és completament diferent. Els angles de vent canvien amb les corrents, el sistema et dona una direcció de vent modificada, i et pot confondre quan creus que venen rolades i en realitat no ho son» narra Moll. Navegar la banda bona amb la corrent en contra, o a favor, «és clau, i s’ha de saber detectar i planificar. Ja cap a problemes més d’en Gínjol, el pla vèlic actual està dissenyat per anar amb 7 veles, però les actuals regles de classe mini només en permeten 4».

En Gínjol funciona molt bé amb vents portants, spinnaker, «però realment malament amb vents fluixos i moderats en cenyida. Hi ha que fer canvis, hi ha que posar veles més grans i açò requerirà canviar el punt d’ancoratge del diagonal 1 del màstil. A més, en popes clava la proa, pel que moure el màstil endarrere ajudaria a tenir veles més grans i a elevar proa».

Com sempre, «els minis et donen una lliçó de humiltat. Et posen al teu lloc i la natura, et mostra que no tens res a fer contra ella. Set dies de regata amb vents de mitjana de 4 nusos ha fet d’aquesta Mini Fastnet, la més llarga de la història i que recordarem tota la vida».

 

 

 

 

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com