«A Menorca no pots arribar a ser jockey professional»

23 julio 2010 | Por Redacción | Categoria: Entrevistas, Trote

Autofitxa Em dic Dani Lozano i sóc de Maó. Faig feina de temporada a l’Aeroport, i a l’hivern em dedico als cavalls, que són la meva afició. M’agrada el camp, anar d’excursió i acampar. Tinc tres poltres trotons. Dos de dos anys i un d’un any. Corro cada dissabte tarda a l’Hipòdrom, i ara estem preparant la primera carrera nocturna que s’ha fet mai a Menorca. Serà els propers 4 i 18 d’agost.

Quines són les cures que s’han de tenir amb un cavall de trot?
Se’ls ha de donar menjar cada dia, passejar-los, rentar-los, fer net la quadra, etcètera. No tens ni fi d’any, ni Nadal, ni cap dia lliure. Igual el que no s’estima el cavall, el té un o dos dies sense anar-lo a veure, però jo no puc fer-ho això.

Com són els cavalls trotons?

Són com els esportistes, com un Messi o un Ronaldo. Se’ls ha de fer analítiques, donar-los vitamines, i preparar-los perquè puguin córrer. Normalment van enganxats a un cabriol, però els pots muntar perfectament. Són tant bons com els de Menorca, que són els que surten per festes. Els dels bots.

Com se sap quan un cavall és bo per trotar?

És mal d’explicar perquè ho són de raça. Troten per naturalesa. El que s’ha d’intentar és que mantinguin el trot i no facin el següent pas, que és galopar. Això és el més difícil.

Quan temps requereix la doma d’un troter?
Depèn del cavall. Pot ser un any, o mig, o dos anys. A l’any se’ls comença a ensenyar i als dos anys ja et pots posar a fer feina i passejar-los a trot. El cavall et diu quan vol córrer o quan no.

Fa molt que vostè fa de jockey amateur?

Fa dotze anys que vaig començar a passejar-los. Un any em vaig apuntar a una carrera d’aficionats i em vaig enganxar. Aleshores et pots comprar un cavall de cinc o sis anys que ja sàpiga trotar, o bé comprar-te un poltre i ensenyar-lo tu, que és el que he fet jo. És el que més m’agrada, preparar-los per a la carrera.

Parlant de carreres, com són les competicions?
Corren un mínim de cinc cavalls i un màxim de dotze, i surten en dos blocs. L’objectiu és mantenir la força del cavall, a l’hora que has d’intentar que tinguin prou força de sortida. Poden ser curtes, de 1.600 metres; mitges, de 1.900 a 2.200 metres; o llargues, de 2.600 metres. La velocitat pot ser, per exemple, 1 minut i 15 segons per 1.000 metres.

I una carrera nocturna, com la que esteu preparant, com serà?

Doncs serà la primera carrera de vespre que s’ha fet mai a Menorca. És el mateix que una competició de dia, però amb llum artificial i menys calor. Si no ho hem fet abans és perquè durant tot l’any ens autogestionem. No tenim recursos, i necessitàvem més implicació per part de les autoritats i patrocinadors.

Quin és el panorama dels jockeys a Menorca?

Aquí no pots dedicar-t’hi professionalment. Tot i que els anglesos són el públic majoritari a l’estiu, no hi ha doblers. I quasi tots els jockeys som amateurs.

Informa: Deporte Balear fuente: Menorca.info

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com