Primer bateig del programa l’Aula a la mar

4 marzo 2011 | Por Redacción | Categoria: Náutica, Otros Deportes
grup nins

Una cinquantena de nins i nines del centre Sant Antoni Abat de Palma donen el sus a la iniciativa del Departament d’Esports, Joventut i Igualtat per acostar la pràctica de la vela als escolars

Un grup de 52 alumnes del centre Sant Antoni Abat de Palma enceten el programa l’Aula a la mar, que el Departament d’Esports, Joventut i Igualtat del Consell, amb la direcció tècnica de la Federació Balear de Vela i amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, posa en marxa aquest curs. Es tracta d’un nou programa adreçat a tots els escolars de Mallorca amb l’objectiu principal de fomentar l’esport de la vela i, alhora, afavorir el desenvolupament integral de la persona a través de la pràctica d’aquest esport.

En aquest cas concret, els escolars duran a terme una de les dues activitats de les que consta el programa, el Bateig de mar, una jornada de quatre hores d’iniciació a l’esport de la vela, amb una classe teòrica sobre conceptes bàsics d’aquest esport, a més d’un taller de nusos i una primera presa de contacte amb el medi marí mitjançant la navegació en un vaixell col·lectiu. Aquest primer grup ha duit a terme l’activitat al Club Nàutic de s’Arenal.

Barco vela

La consellera d’Esports, Joventut i Igualtat, Josefina Ramis, juntament amb el director tècnic de la Federació Balear de Vela, Xisco Gil; el director insular d’Esports, Paco Blasco i representants del club nàutic, ha visitat aquest primer grup i s’ha interessat per conèixer les primeres impressions dels nins i les nines participants.

Amb la posada en marxa d’aquesta nova iniciativa, fins a 6.000 nins i nines en edat escolar de Mallorca participaran en aquesta activitat, mitjançant dues propostes diferents, que els centres escolars poden escollir en funció de les necessitats o preferències. La Conselleria d’Educació ha estat l’encarregada de fer la difusió del programa als centres escolars (públics, privats i concertats) de Mallorca mitjançant la seva xarxa.

El programa s’estructura en dos apartats diferenciats: el ja esmentat Baptisme de mar i el Curs d’iniciació a la vela bàsica. En aquest segon cas es tracta de quatre jornades, de quatre hores de durada cadascuna, en què es combinaran les classes teòriques amb les pràctiques a la mar amb embarcacions col·lectives i individuals.

Aquest projecte s’adreça a nins i nines d’entre 7 i 11 anys, i està previst que tant el baptisme de mar com el curs d’iniciació es duguin a terme en horari escolar. El programa s’ofereix als diferents centres escolars de Mallorca, que poden escollir entre els dos apartats i a quin club nàutic dels que participin en el programa volen anar.

Barco vela

Els clubs que participen al programa són: el Reial Club Nàutic de Palma, el Club Nàutic s’Arenal, el Club Nàutic sa Ràpita i el Reial Club Nàutic Port de Pollença. La Federació de Vela ha estat la responsable de marcar els criteris que s’han seguit per seleccionar els centres. En aquest sentit, cal destacar el fet que tots aquests clubs formen part del programa Escoles de qualitat de la Federació Balear de Vela, que aplega un total de 22 escoles que garanteixen les titulacions mínimes que exigeix la federació, a més d’un sistema d’ensenyament estandarditzat a les Balears.

A més dels objectius ja esmentats, des de la Direcció Insular d’Esports i la Federació Balear de Vela, el que es pretén amb l’Aula a la mar és fomentar l’aprenentatge de nous esports (s’ha de tenir en compte que només un 2 % dels escolars de Mallorca practiquen aquest esport); que els nins i les nines aprenguin a treballar en equip i a moure’s en un àmbit que, en un primer moment, els pot resultar desconegut; desenvolupar capacitats psicomotrius, o fomentar la cultura del mar en una societat insular com és la nostra.

Recuerda si eres entrenador, jugador, directivo de un club o de una federación, o estás relacionado de alguna forma con este maravilloso deporte y te gusta escribir y compartir las novedades y noticias de vuestra actividad deportiva, aquí puedes hacerlo gratuitamente y llegar a toda la comunidad.
deportebalear@gmail.com